“Du kan sköta din bokföring själv, det är enkelt”

Citatet ovan hör man oftare än man önskar som redovisningskonsult.
Det kan vara relativt enkelt om du du har få återkommande affärshändelser och låg omsättning men av erfarenhet så skulle jag säga att det är såå många som tror att det gör rätt men ack så fel de har….

Men man kan absolut sköta sin egen bokföring men man bör vara påläst och ha koll på läget!
verksamt.se kan man få mycket bra info eller på ett Nyföretagarcentrum.

bokföring, redovisning, balansräkning, resultaträkning, vinst, redovisningskonsult,  verifikation

Kan du din redovisning?

  • En verifikation skall dokumentera varje affärshändelse. Dessa skall vara utformade enligt vissa kriterier och skall arkiveras enligt lagen. Har du koll på vilka kriterier och i hur lång tid?

  • Moms är mer komplicerat än man tror och pengar man hanterar för Skatteverket. Har du koll på hur du bokför fiktiv moms, när du behöver göra en periodisk sammanställning eller rapportera MOSS?

  • Företagets tillgångar och skulder sammanställs i en balansräkning. Vet du kriterierna på när ett inköp anses som inventarie eller förbruknings-inventarie och hur de olika påverkar ditt resultat?

  • I resultaträkningen sammanställs ett företags intäkter och kostnader. Kan du skillnaden på direkta och indirekta kostnader? Och vad är en periodisering och när skall man periodisera?

  • Resultatet är antingen vinst eller förlust. Det egna kapitalet ökar vid vinst och minskar vid förlust. När vet man att det egna kapitalet är förbrukat och hur hanterar man i såfall det?

Hade du koll på allt?

Ett företags löpande bokföring kanske inte är så enkel ändå…

Ett bra tips är att man som nystartad företagare tar hjälp av en redovisningskonsult så man får grunden rätt. Man kan sen fundera på om det är något du själv känner att du vill lägga energi och tid på eller om det är värt att delegera.

Om du känner att det är dags för att anlita någon som kan sköta din bokföring så välkommen att höra av dig till mig!

Fler tips

Bokföring

Julgåvor & julbord, vad gäller?

Julen närmar sig och skulle det inte vara kul att visa uppskattning för dina anställda och kunder? Som tack för personalens prestationer eller för att

Bokföring

Fem viktiga nyckeltal för ditt företag

Hur vet man om företaget är lönsamt? Här är fem viktiga nyckeltal som du bör hålla koll på. Soliditet Soliditet är ett nyckeltal som anger hur