Har du vad som krävs?

Många drömmer om att vara sin egen chef och driva sitt eget företag. Företagsboomen under senaste året är tydlig och det är jättehärligt att det är sådan efterfrågan så att det ta är möjligt! Framförallt har onlinebaserade företaget haft en otrolig boom under den pandemi vi nu förhoppningsvis är på väg ur… Att starta och driva ett företag klarar de flesta. Det är att starta, driva och skapa ett lönsamt företag och fortsätta utvecklas som är det svåra.

Många nya saknar en plan. Man drivs av passionen och kör på utan att egentligen ha koll på hur mycket man behöver omsätta för att gå runt och utan en plan när (inte om, utan när) försäljningen börjar dala eller något oförutsett händer.

Under mitt första år som heltidsföretagare har jag stött på kunder som knappt hunnit starta upp förrän dem behöver fundera på om dem behöver lägga. Dem har behövt plocka ut pengar ur företaget från dag ett, det har inte funnits någon plan, ingen budget och inte varit pålästa.

Har du vad som krävs för skapa ett lönsamt och framgångsrikt bolag?

Ha ett tydligt syfte

Syftesdrivna, ansvarstagna företag är oftast mer lönsamma.
Många pratar om sitt varför och det har en stor betydelse även om jag personligen inte anser att det konstant behöver kommuniceras hela tiden.

Varför har du startat ditt företag? Vad är viktigt för dig? Om ditt varför är att ”tjäna pengar” men att du skiter i det mesta annat – vem lockar du som kund då? Att ha ett syfte attraherar kunder och viktigast av allt, det attraherar rätt kunder.

Med ett väl uttalat syfte, klara värderingar och en inriktning så drar du till dig likasinnade människor som kunder vilket gör ditt jobb enklare, roligare och mer givande än att jobba med någon som har helt andra värderingar än dig själv. Du vill inte ha ”Motvals-Monika” i ditt nätverkande, bland de du samarbetar med eller i din organisation som sprider skit som en gödeslspridare och som förgiftar tillvaron för dig, övrig personal och hela verksamheten.

Snoozers are loosers

Du skall gilla måndagar. Kanske inte alla, men de flesta.
Du skall vakna med ett leende, av nyfikenhet av vad denna dag kommer att ge, inte vakna och gå upp enbart för att du faktiskt överlevde även denna natt.

Nyfikenheten är nyckeln till framgång. Fråga dig själv: Är du nyfiken på vad dagen kommer att bjuda på?
Om inte så gör som Steve Jobs (Apple grundare) ställ dig frågan: ”I have looked in the morror every morning and asked myseld: ”If todya were the last day of my life, would I want t do what I am about to do today?”And whenever the answer has been ”no” for too many days in a row, I know I need to change something.”

Alla dagar är inte en dans på rosor. Att vara företagare kan vara ett helvete.
Det är när det är som jobbigast det kommer visa sig om du är en ”företagare” eller inte…
Att driva företag när allt går som på som räls allt löser sig av sig självt är ingen match. Det är när problemen kommer och du behöver ta viktiga beslut som du visar vart du står.

Kommer du vara redo?

gilla måndagar, bokföring, redovisning, redovisningskonsult

Planera och budgetera

Genom att planera får du en översikt över din verklighet och det ger dig också möjligheten att justera.
Om du inte planerar och strukturerar vad som behöver göras så har du allt i huvudet vilket kommer skapa stress och oro för att glömma bort, missa deadlines och andra saker du behöver göra, oavsett det gäller din egen administration eller ut mot kund.

Ditt företag är oftast tätt sammansvetsat med ditt liv, det är din inkomstkälla, grunden för ett gott liv med ekonomisk frihet och en trygg pension. Det är åtminstone så som jag ser på det. Många företagare uppger att det är friheten och flexibiliteten som gör att man startar företag. Du jobbar troligen inte mindre än som anställd men du jobbar bara mer flexibelt och … annorlunda!

Hur låg är din minimumnivå? Hur ser ditt liv ut idag, om 10-15 år och när det är dags att gå i pension?
Börja med att se över din privatekonomi och se vad du kan dra ner på. Om du har återkommande utgifter som du kan kapa. Gör en privat budget. Likaså måste du bestämma dig för vad du vill ha ut ekonomisk av ditt företag. Beräkna ditt företags kostnader och räkna baklänges för att komma fram till hur mycket du behöver omsätta (sälja för) varje månad eller på ett år för att du skall klara dig.
Frivolta inte, det brukar sällan gå bra!

lönsamt företag, redovisning, redovisningskonsult, företagande, boföring

Automatisera & effektivisera

Många företagares “varför” är att få större frihet, flexibilitet och för möjligheten att få bestämma själva hur man lägger upp sina liv. Om man har möjligheten att arbete ”mindre” och leva mer, skulle du inte vilja göra det då?

Ni kanske har hört talas om 80/20-regeln eller Paretoprincipen? Enligt den står ca 20 % av orsakerna för ca 80% av resultatet. Det innebär att 80% av det du presterar kommer från 20% av tiden du lägger ner. Eller att 20% av dina tjänster och produkter står för 80% av din försäljning.
Så genom att du effektiviserar kan du åstadkomma mera på mindre tid och prestation. Låter väl fantastiskt, eller hur?
Vad kan du effektivisera & automatisera i ditt företag?

Analysera, utvärdera & agera

Du behöver ha koll på hur ditt företag går.
Du behöver veta om det är välmående eller på kanten av en ravin.
Är företaget lönsamt? Vad behöver göras för att nå din budget? Vad kan förbättras?

Många har svårt att tolka de rapporter ens bokföring ger och jag skulle rekommendera alla att ta hjälp med det om ni inte själva vill sätta er in i hur allt hänger ihop!

Fler tips

Bokföring

Julgåvor & julbord, vad gäller?

Julen närmar sig och skulle det inte vara kul att visa uppskattning för dina anställda och kunder? Som tack för personalens prestationer eller för att

Bokföring

Fem viktiga nyckeltal för ditt företag

Hur vet man om företaget är lönsamt? Här är fem viktiga nyckeltal som du bör hålla koll på. Soliditet Soliditet är ett nyckeltal som anger hur